Допълнителни филтри
Намерихме 0 резултата. Виж всички резултати
Your search results

Всеки квартал на София с един цвят на сградите и табелите на улиците

Posted by admin on 06.10.2016
0

Общинският съвет ще дава разрешенията за небостъргачите, предвиждат промени в закон

Всеки квартал на София ще бъде с един цвят на сградите и еднотипни табели на улиците. Строителните разрешения за небостъргачи вече ще се дават след решение на Столичния общински съвет, а не само от главния архитект. Задължително ще се прави комуникационно проучване за сгради с разгърната площ над 20 000 кв.м. Разполагането на реклами се ограничава, защитават се и зелените площи между блоковете от застрояването. Облекчен режим за строителство на площадки за деца до 12 години. Всичко това може да звучи утопично, но всъщност е част от предложените промени в Закона за устройството и застрояването на Столична община, публикувани за обществено обсъждане.

Целта на промените е да се гарантира по-добра защита на зелените площи и по-голям обществен контрол върху застрояването на София, коментираха от Направление „Архитектура и градоустройство“ (НАГ) в Столична община пред Mediapool.

Законът действа от януари 2007 г. и от тогава не е променян. Настоящите промени се предлагат като решение на обществено значими проблеми, които възникнаха в последно време, е посочено в мотивите към законопроекта, чийто вносител е Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

През последните месеци имаше множество протести срещу строежи в градинки и паркове, както и затварянето на улици за преминаване, които се оказаха частна собственост.

Инвестиционният натиск, който има принципно благотворно влияние върху икономиката на Столична община и на България, налага решаване на въпроси с предела на допустимото натоварване на територията със сгради в различни райони на София, е посочено още в мотивите към законопроекта.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Compare Listings