Допълнителни филтри
Намерихме 0 резултата. Виж всички резултати
Your search results

Ниски лихви по депозити събудиха пазара на имоти

Posted by admin on 02.10.2014
0

Ниските лихви по депозити провокираха спестителите да насочат парите си към друг вид инвестиции. Според статистиката на Централната банка лихвите по депозити от месеци са на пързалката и само за август спадът за спестявания в лева е с 0.47 процентни пункта, а за евро – с 0.16 пр. Пункта. Така лихвите падат средно до 2.72 на сто за левови спестявания и до 2.50 % за еврови. За сравнение, точно преди една година тези стойности са били значително по-високи – съответно 3.95 и 3.6 процента за депозити с договорен матуритет за граждани.

Увеличава се търсенето на имоти с цел инвестиция заради ниските нива на лихвите по депозитите и заради притеснението на хората покрай ситуацията с КТБ. Така коментира новата ситуация кредитният консултант Тихомир Тошев, председател на Асоциацията на кредитните консултанти.

Според данните на кредитните консултанти в последните месеци има съществено раздвижване на пазара на имоти и ръст на сделките. По думите на Тошев, това все още не прави пазара “пазар на продавача” – все още купувачите са по-малко и има доста оферти за предлагане на жилища.Това съотношение обаче започва да се променя и най-вероятно от следващата година ще видим по-осезаем ръст на цените на недвижимите имоти, прогнозира Тошев. Като причини за това явление той посочва изчерпване на най-търсените на пазара имоти – двустайните апартаменти с добри локации в големите градове, както и сериозният спад на лихвите по депозитите.

Голяма част от хората са притеснени заради ситуацията около КТБ, теглят пари от банките и купуват имоти, защото са решили, че имотът е по-сигурна инвестиция, която в момента би могла да им носи и по-висока доходност, отколкото ако държат парите си в банка.

Така на пазара на жилищни имоти отново имаме покупки с инвестиционна цел – нещо, което бе изчезнало в последните години. Фактор за раздвижване на търсенето на жилища и то най-вече при новото строителство, е и това, че след строителния бум сега са много по-малко новостроящите се жилищни сгради. Започва да се усеща недостатъчност на предлагането на имоти в новопостроени сгради, затова и статистиките на агенциите за недвижими имоти показват в някои райони на страната повишаване на цените на имотите ново строителство.

Основно се търсят двустайните апартаменти в големите градове с добра локация, с добро качество на строителството и с добри комуникации. В София виждаме и увеличение на търсенето на тристайни апартаменти, а в по-малките градове и останалите областни центрове тристайните апартаменти водят в списъка на най-предпочитани за покупка жилища, коментира кредитният консултант.

Тенденцията за повишен интерес към сделки с имоти се наблюдава от няколко месеца насам. Брокерите я предвиждаха през последните години, но сагата с КТБ  даде неочакван тласък. Много показателно е, че първо заможните българи се ориентираха в ситуацията. Те, разбира се, се насочиха към покупка на скъпи имоти. Включиха се също и сънародници, които живеят в чужбина. Те форсираха плановете си да придобият свой първи или втори имот в родината с оглед на това, че цените и в България започват плавно да растат.

Източник: Марица, Пловдив, бр. 227, 29.09.14, с. 10

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Compare Listings