Допълнителни филтри
Намерихме 0 резултата. Виж всички резултати
Your search results

Дават 75 млн. лева за ремонти в София

Posted by admin on 18.11.2014
0

Столичната община е заложила около 75 млн. лв. за реализацията на крупни инфраструктурни проекти в проектобюджета си за 2015 г., който тепърва предстои да бъде обсъждан. Това съобщи за „Преса“ зам.-кметът Любомир Христов. Кметството ще отдели отново 10 млн. лв. за рехабилитацията на входната софийска магистрала „Цариградско шосе“.

Този път ще бъдат обновени участъците от бул. „Алея Яворов“ до моста на 4-ти км и от надлеза на бул. „Копенхаген“ до Околовръстното. Проектът предвижда основно да бъдат ремонтирани големият надлез на бул. „Алея Яворов“ и автомобилният тунел под него, а пътните платна в двата участъка ще бъдат преасфалтирани, озеленени и ще се сдобият с нови тротоари и осветление.

С 4 млн. лв. ще грейне чисто нов и бул. „Витоша“, след като бъдат ремонтирани пътните му платна и бъде подменен релсовият път от бул. „Патриарх Евтимий“ до Южния парк. Кметството планира най-после да завърши и последната отсечка от пешеходната зона – от „Солунска“ до „Алабин“, като за това е заложило в бюджета си 1,6 млн. лв.

Булевардът, на който се намират сградите на президентството и на Министерския съвет – „Княз Дондуков“, също ще бъде преобразен с нови настилки, тротоари и осветление за 10 млн. лв. Все още архитектите не могат да решат окончателно да бъдат ли премахнати емблематичните 100-годишни павета и заменени с асфалт, или една част от тях да останат около трамайното трасе. Почти е сигурно, че ще отпадне от проекта и вариантът трамвайното трасе да бъде изместено до тротоарите. „Проучванията ни показаха, че по протежението на пътя в близост до бордюра има водопровод, изграден навремето от „Софийска вода“. По наредба не може отгоре върху такива съоръжения да има релсов път, за да се избегне статичното електричество, което се сформира. Ако трамваят отиде до тротоара, трябва да се премести каналът, което ще оскъпи много проекта“, разясни Любо­мир Христов. София ще се сдобие с още една естакада през следващата година – на бул. „България“, като за строителството й са предвидени 27 млн. лв.

В момента текат процедури за избор на изпълнители на тези обекти. Плановете на общината са да ги започне поета­пно през пролетта, за да бъдат готови до есента. Единствено строителството на естакадата на бул. „България“ ще продължи до края на годината.

Източник: http://pressadaily.bg/

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Compare Listings