Допълнителни филтри
Намерихме 0 резултата. Виж всички резултати
Your search results

Подходяща ли е покупката на имот за вас?

Posted by admin on 17.06.2014
0

Всеки иска да има собствен дом. Въпросът е добро решение ли е това за вас? След като многократно подхождахме към въпроса покупка на имот, или живот под наем предимно от финансова гледна точка, сега ще се опитаме да го разгледаме много по-практично. Ще видим как бързо и лесно да прецените дали покупката на имот е подходяща за вас, като си отговорите на няколко въпроса.

Ето и критериите, които могат да ви помогнат при вземането на подобно решение:

1. Имате ли заделени средства за самоучастие?

Разбира се, това е най-важният въпрос, от който трябва да стартирате и който може да обезсмисли каквито и да е по-нататъшни „главоблъсканици“. Ясно е, че едва ли ще можете да спестите цялата необходима сума за подобна огромна по размер покупка.

Въпросът е, че дори и да ползвате кредит, банката ще изисква да имате някакво самоучастие. Традиционно банките изискват да имате около 20% самоучастие в покупката. Този минимум се препоръчва и от специалистите, за да сте по-спокойни, че ще успявате да се справяте с вноската по ипотеката.

2. Можете ли да си позволите кредита?

Това е друг фундаментален въпрос. Ако вноската по потенциалния ипотечен кредит не е по-малка от 40% от дохода ви, то това може да е тревожен сигнал дали ще успявате да се справяте с нея. Ако не си плащате вноските по кредита пък, рискувате да загубите всичко, което сте дали до момента за имота, включително и него.

3. Имате ли сигурен доход?

В светлината на гореспоменатото, всеки сам за себе си трябва да си отговори на въпроса до колко сигурен намира текущия си доход. Сигурността е ключов фактор за спокойствие и добро планиране и посрещане на вноските по ипотечния кредит.

Трябва да си отговорите харесвате ли настоящата си работа и планирате ли промяна. Тегленето на кредит може да е фактор, който да ви направи изключително слабо подвижни по отношение на смяната на работното ви място (защото имате нужда от сигурност).

4. Дали ще ви отпуснат ипотечен кредит?

Сигурен доход е това, което трябва да имате, за да мислите за кредит, а това, което трябва да нямате, е голяма задлъжнялост и неизплащани кредити. Банката ще ви проучи отвсякъде, преди да прецени, че сте „надежден“ кредитополучател. Затова значителни по размер краткосрочни кредити или наличието на неизплащани задължения е последното, което ви трябва в кредитната история.

5. Имате ли дългосрочен времеви хоризонт?

Едно от най-важните условия, преди да подходите към покупката на недвижим имот, не е какви са цените и накъде очаквате да се движат, а какви са вашите планове и смятате ли дългосрочно да живеете в жилището, което ще закупите.

Първоначалните разходи по покупка на имот са значителни и за да бъде оправдано едно такова решение, трябва да имате хоризонт от поне 10-15 години напред.

6. В каква житейска фаза сте и имате ли бизнес планове?

За да решите дали да купите имот, трябва да погледнете и към себе си. В каква житейска фаза се намирате, планирате ли да създадете семейство, мислите ли за деца. Добре е да помислите и какви ще бъдат бъдещите ви разходи и приоритети, за да можете добре да прецените ще можете ли да се справяте с вноските по ипотечния кредит.

Много важен аспект за решението, който често се пренебрегва от хората, е имате ли идея за развиване на бизнес. Ако да, имайте предвид, че покупката на имот с кредит може силно да ограничи възможностите ви за финансиране на тази бизнес идея.

7. Финансово по-изгодна ли е покупката?

И все пак е добре да сравните покупката на имот с живота под наем от финансова гледна точка. Има много калкулатори, които ще ви помогнат да направите това и ще ви дадат отговор на въпроса, въз основа на настоящите нива на наемите и цените на имотите, както и бъдещи фактори като очакван ръст в наемите и цените на имотите.

Източник: Profit.bg

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Compare Listings