Допълнителни филтри
Намерихме 0 резултата. Виж всички резултати
Your search results

Промени в Закона за потребителските кредити

Posted by admin on 16.06.2014
0

Само след месец в сила ще влязат промените в Закона за потребителските кредити. Революционното в него е, че след 23 юли ипотечните кредити, които се предлагат на пазара, ще са без такса за усвояване, годишно обслужване и предсрочно погасяване. Това донякъде е добре за бъдещите кредитополучатели и се разглежда като „глътка въздух” на фона на едни от най-високите лихви по този вид заеми в Европа. Част от банките решиха да изпреварят закона като вече предлагат ипотечни заеми без въпросните такси.

„Няколко банки вече са готови с новите продукти, които са без таксите, изрично посочени в промените на закона за потребителския кредит. Както се очакваше, премахването на таксите доведе до леко повишение на лихвите, но общата цена на кредита се запазва, дори в някой случай леко се понижава. Това е добър знак за пазара и показва, че тенденцията на плавно намаление на лихвите продължава”, коментира Тихомир Тошев, изпълнителен директор на „Кредит Център”. Той поясни, че „все още на пазара няма предложение за ипотечен кредит, при който ако имате затруднение в изплащането му ще е достатъчно да върнете имота, а за част от клиентите този продукт събужда определен интерес и очакване. Много вероятно е след като се появят тези кредити те да не отговорят на очакванията на потребителите поради по-ниския процент на финансиране на покупката и вероятно малко по-високата цена.”

Средният размер на изтеглените ипотечни кредити през май е 33 862 EUR. Съотношението на българската и европейската валута продължава да е в полза на лева. И през миналия месец най-активните кредитополучатели са тези между 26 и 35 години. Те заемат над 55% от всички изтеглили ипотечен заем. Немалък е делът на хората между 18 и 25 години – над 9%, както и на най-възрастните над 45 г., които са малко над 8%, уточняват от „Кредит Център”.

Заемите между 10 000 и 30 000 EUR са най-популярни сред кредитополучателите през май – 45% от всички изтеглени. Кредитите над 90 000 EUR стигат до 4%, а най-малките – до 10 000 EUR, съставляват 3.1%. Вторият по популярност размер пък е на заем между 30 000 и 50 000 EUR, който има дял от около една четвърт от всички изтеглени през месец май ипотеки, посочват от консултантската компания.

Срок на погасяване между 16 и 20 години и през май е най-предпочитаният от потребителите на ипотечни кредити, посочват от компанията. Малко над 42% от хората са избрали него, а други 33.3% са се спрели на период между 21 и 25 години. Близо 2% от потребителите са избрали да изплащат заема си над 30 години, като приблизително толкова са и клиентите, които ще погасят кредита си за период до 10 години.

Над 50% от получилите ипотечен кредит през месец май са с месечен доход на домакинство между 1500 лв. и 2000 лв. Интересно е да се отбележи, че е еднакъв процентът на домакинствата взели ипотека с доходи до 1000 лв. и такива с месечни приходи на домакинство между 2000 лв. и 2500 лв. – по 19%.

Източник: http://fakti.bg/

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Compare Listings