Допълнителни филтри
Намерихме 0 резултата. Виж всички резултати
Your search results

София: „Зелени“ релси по бул. „България“

Posted by admin on 05.06.2014
0

Релсовото трасе по бул. „България“ ще бъде затревено. В момента тече реконструкция по линията на трамвай 7, но се очаква ремонтът да приключи през месец юни. Предвидено е и оспорваният проект за трамвайно трасе през Борисовата градина също да бъде със затревени релси. По думите на главния архитект на столицата Петър Диков основният проблем пред масовото въвеждане на тази практика е подвижният състав. „При сегашния наличен подвижен състав не може да се поддържа зелен трамвай. Мотрисите са стари, тече машинно масло от тях“, коментира арх. Диков.
Столичната община е започнала вече подмяна на трамваите, но въпреки това е необходима огромна инвестиция за цялостното обновяване на мотрисите.

„От доста време говоря за това, че ние в София трябва да си направим модерен завод за производство на трамвайни и метромотриси. Той ще може да осигури нашия пазар, както и да поеме ремонта и поддръжката. В света това е едно от най-високотехнологичните производства и почти се равнява на производството на самолети“, допълва арх. Диков.

Цената е трамвайните и метромотрисите е между 60 000 и 100 000 евро на линеен метър. Тоест една мотриса от 40 м струва между 2.5 и 4 млн. евро.

По релсовия път в ремонт на бул. „България“ вече е монтиран релсов път с обща дължина 4398 м. Върху мостовата конструкция от бул. „Витоша“ към бул. „Акад. Иван Евстатиев Гешов“ се изпълнява хидроизолация, правят се нови бордюрни линии, реконструкции на пероните и входовете на подлезите. Изпълнена е кабелната мрежа средно напрежение – завършени са 90% от стълбовете за контактната мрежа и фундаментите.

Окабеляването и градежните работи от частта за осветление в тунела и трамвайното ухо са изпълнени, остава монтажът на осветителните тела, като за тунела е предвидено модерно осветление тип LED. Отводняването на релсовия път е почти напълно завършено. По време на ремонта ще се направи и цялостна реконструкцията на спирките на градския транспорт.

Строително-монтажните работи за „Рехабилитация на релсовия път по бул. „България“ започнаха на 5 март 2014 г. и се изпълняват като един от компонентите на „Проект за интегриран столичен градски транспорт“. С ремонта ще бъде модернизирана трамвайната линия по бул. „България“ от бул. „Витоша“ до последната спирка (трамвайно ухо „Борово“). Трамвайният път е дълъг 3.7 км (двоен коловоз). Трасето е изградено преди 31 години и оттогава не е правен основен ремонт.

Източник: http://stroitelstvo.info/

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Compare Listings