Допълнителни филтри
Намерихме 0 резултата. Виж всички резултати
Advanced Search
Допълнителни филтри
we found 0 резултата
Your search results

София: Падна забраната за продажба на парцели в Студентски град

Posted by admin on 15.06.2014
0

Конституционният съд (КС) отмени наложената през 2009 г. забрана за продажба на празни парцели в столичния Студентски град. Решението е взето единодушно и всичките 12 съдии са били на мнение, че то погазва неприкосновеността на частната собственост, съобщава в. Труд.

Хората ще могат да продават и купуват парцели в Студентския град 3 дни след като решението на КС бъде публикувано в Държавен вестник. По закон това трябва да стане до 2 седмици.

Забраната е за разпореждане с незастроени земи, но до голяма степен доведе до замразяване на строителството в района, защото собствениците не можеха да продават парцелите си на инвеститори. Тя беше наложена от парламента, след като анкетна комисия установи, че през годините масово неправомерно са реституирани държавни имоти в района. Както и че в разрез със закона държавни парцели са били актувани като общински, а след това продавани на частници. Така градчето бе застроено с барове и дискотеки.

Повод за инициативата на парламента беше убийството на студента Стоян Балтов пред дискотека „Амнезия“ в Студентския град. Той беше пребит до смърт на 5 декември 2008 г. и младежи излязоха на протести срещу застрояването на района със заведения. Тримата подсъдими за смъртта на Балтов наскоро получиха присъди по 18 години затвор на втора инстанция.

Според КС правото на собственост може да бъде ограничавано само със закон, а не с обикновено решение на парламента. Съдиите твърдят още, че с мораториума е нарушен принципът на правовата държава и са засегнати права на хора, които съвсем законно притежават имоти в Студентския град.

Източник: Profit.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Compare Listings