Допълнителни филтри
Намерихме 0 резултата. Виж всички резултати
Your search results

София, 2015-а: Дългоочаквани проекти стават реалност, Столицата ще има нов завод за смет, музей и парк

Posted by admin on 14.01.2015
0

2015-та ще е годината, в която ще приключат редица дългоочаквани и отлагани във времето проекти с ключово значение за развитието на София. Това може да се види в проектобюджета на Столичната община за новата година, който определя бъдещите финансови приоритети на столицата.
За първи път от доста време насам София не може да се похвали с рекорден бюджет, както се случваше през последните години. През 2015 г. градът ще разполага със средства в размер на 1.460 млрд. лева, от които 705 млн. лв. са предвидени за капиталови разходи. Сумата е същата като тази през отминалата 2014 г., когато столицата се гордееше с най-високия до момента общински бюджет в страната.
Една от причините за спирането на възходяща тенденция са по-малкото средства, които се очакват тази година по европейските програми – 391 млн. лв. (за сравнение – през 2014 г. те са били 470 млн. лв.). Това се дължи и на факта, че все още не е известно кога точно ще стартират новите оперативни програми на ЕС, по които ще се финансират голяма част от общинските проекти.

Нов завод за смет, музей и парк 

През 2015 г. се очаква да приключат няколко значими проекти, които дълги години буксуваха на едно място. Най-мащабният от тях е изграждането на завода за механично-биологично третиране на отпадъци, който столичани чакат отдавна. Строителството на мегасъоръжението край село Яна трябва да приключи през есента. По-голямата част от оборудването вече е доставена от чужбина и се монтира. Заводът ще е с капацитет 410 000 тона отпадъци годишно, които ще се сортират ръчно, и ще разполага с три модерни линии за рециклиране.
Друг дълго подготвян проект е Музеят за историята на София, който трябва да отвори врати в близките месеци. Близо 17 години от подемането на инициативата за превръщането на Централната минерална баня в музей, идеята е на път да стане реалност. Над 120 000 експоната, представящи вековната история на София, ще бъдат подредени на площ  около 5600 кв.м в осем тематични зали на четири нива. За ремонта на Централната баня са отпуснати 5.6 млн. лв. по оперативна програма „Регионално развитие“, а Столичната община съфинансира изпълнението на проекта с над 2 млн. лв.

За пръв път от 30 години в София ще започне изграждането на нов парк – „Възраждане“, до комплекс „Зона Б 5“. Решението за създаването на зеления оазис бе взето от Столичния общински съвет още през 2005 г. по предложение на арх. Борислав Борисов. Десет години след това обаче общината не успя да реализира проекта. Сред причините са баналната липса на средства и опитите за застрояване на част от апетитната територия. В края на миналата година кметът Йорданка Фандъкова обеща, че изграждането на парка ще започне през 2015 г. През октомври м.г. „Спортна София 2000“ ЕООД обяви и обществена поръчка за строителството на многофункционален спортен комплекс, който ще бъде част от парковата територия. Той ще включва игрища за футбол, тенис на корт, плажен футбол и волейбол, стрийтбол, петанк, пързалка за кънки и хокей, 8 тенис маси и детска площадка. Комплексът ще разполага с преместваеми трибуни за около 150 седящи зрителски места.
Сред значимите и дългоочаквани проекти се нарежда и реконструкцията на парковото пространство пред НДК, която ще завърши в края на месец май. В момента тече първият етап от цялостната промяна, която ще се случи с парка през следващите месеци. Изпълнителите от „Водоснабдяване и канализация“ ЕАД ремонтират петте каскади, фонтана в подлеза и ВиК мрежите. През ранната пролет ще започне и самото благоустрояване на градината, което включва възстановяване и подмяна на парковите настилки, засаждане на 1800 дървета и 15 000 храста, монтиране на нова паркова мебел и декоративно осветление. Общата стойност на проекта за реконструкцията на парковото пространство е 13.4 млн. лева. По-голямата част от средствата – над 8 млн. лв., се осигуряват от бюджета на Столичната община, а 4.7 млн. лв. са по линия на оперативната програма „Регионално развитие“. Паралелно с ремонта на градинката около НДК ще се работи и по облагородяването на други паркове в столицата – Борисовата градина, Западния и Северния парк, както и на Зоопарка.

Знакови булеварди стават строителни площадки

Мащабните инфраструктурни ремонти продължават и през тази година. В амбициозната строителна програма на общината са включени емблематични булеварди, които не са основно ремонтирани от години и са кърпени само на парче. Такъв е бул. „Дондуков“, който ще бъде рехабилитиран в участъка от Младежкия театър до ул. „Кракра“. Ремонтът ще струва около 8 млн. лв. и ще включва подмяна на трамвайния път, нови бордюри, тротоари и спирки.
Булевард „Сливница“ ще бъде обновен в участъка от бул. „Константин Величков“ до бул. „Петър Дертлиев“, като проектът включва и ремонт на надлеза при Захарна фабрика. Ще се рехабилитират булевардите „Владимир Вазов“, „Арсеналски“, „Прага“ и „Монтевидео“, както и улиците „Проф. Иван Странски“ и „Обиколна“.

Предстои пореден етап от ремонта на бул. „Цариградско шосе“, който ще обхване участъците от бул. „П. Яворов“ до надлеза на 4-ти км и от надлеза над бул. „Ал. Малинов“ до околовръстния път. Обновяването ще струва 12.8 млн. лв. и ще включва реконструкция на подлеза при хотел „Плиска“.

Булевард „Тодор Каблешков“ ще бъде разширен с по две ленти във всяко платно в участъка от бул. „Братя Бъкстон“ до бул. „Цар Борис III“. Ще започне изпълнението на пробива покрай болница „Токуда“, който ще свърже Семинарията с бул. „Черни връх“ през ул. „Сребърна“.
Програмата на общината за 2015 г. включва и реконструкцията на кръстовището при Руски паметник.

Очаква се през 2015 г. да започне строителството на естакадата между булевардите „България“ и „Гешов“, което се забави заради обжалване на проекта от граждански организации. Наскоро обаче Столичната община спечели делото на последна инстанция.
Реконструкцията на бул. „Витоша“ ще продължи и през 2015 г., когато ще бъде оформена пешеходната зона между ул. „Солунска“ и ул. „Алабин“. Ще се рехабилитира и участъкът на бул. „Витоша“ от ул. „Гургулят“ до Южния парк.

През тази година ще започне строителството на третия лъч на метрото от бул. „Ботевградско шосе“ до жк „Овча купел“. Паралелно с това ще се работи и по завършването на трите метроучастъка от бул. „Цариградско шосе“ до летището, до Бизнес парка и от бул. „Джеймс Баучер“ до „Хладилника“.

Радостина Попова

Източник: http://stroitelstvo.info/

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Compare Listings