Tunel-Jeleznica
 

Заради некачествени геологически проучвания обаче свлачища и срутища застрашиха участъците преди и след тунела. Наложи се укрепването им, което забави пускането на отсечката с близо две години.  

Укрепителните работи по свлачището от северната страна включват и изграждането на двулентов тунел, през който да мине платното в посока Гърция и който да защити трасето от евентуално ново активиране на свлачището. В момента работата по изграждането на минитунела е завършена на 90% и той трябва да е окончателно готов през февруари, съобщава „Телеграф“, позовавайки се на отлично осведомени източници от строителни фирми, изпълнители на проекта. Източници от пътната агенция потвърдиха, че работата е в краен етап, но все още няма утвърдена дата за рязане на лентата на отсечката.

„В първия момент, когато имаме окончателно посочена дата за пускането, това ще бъде обявено“, казват от агенцията. Пускането на участъка ще има осезаем ефект за пътуването от София до Банско и гръцкото егейско крайбрежие. Най-силен той ще бъде за пътуващите в посока София, за които тапите в участъка традиционно водеха до образуване на километрични колони в края на всеки летен уикенд или сбор от празнични дни около Великден, Гергьовден, 24 май, 6 и 22 септември. За връщащите се от ски и море с пускането на отсечката тези тапи, които водеха до над час забавяне, ще изчезнат.

В посока и Банско, и Гърция обаче тапата се очаква просто да се измести до Симитли, където магистралата свършва. Окончателното премахване на препятствията по пътя ще се случи едва след построяването и на последния оставащ участък от магистралата – този през Кресненското дефиле. Утвърдени срокове за това обаче още няма.  

Пиринско днес  


Споделете тази публикация:

Подобни публикации:
Покупка на имот в Банско: зимния рай на България

Банско е един от най-популярните зимни курорти в България, което го прави идеално място за инвестиция в имот. Чарът на стария град, модерните ски условия и разнообразието от спа и ресторанти, привличат туристи от цял свят.

Инвестиции в недвижими имоти в Слънчев бряг: ваканционни мечти

Слънчев бряг е един от най-популярните морски курорти в България, разположен на брега на Черно море. Със своите километри от златисти плажове, кристално чисто море и множество развлечения, този курорт привлича гости от цял свят.